Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
211613
Sted- og lokalitetsnummer
141011-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj afmeldt 1989. Højen er overpløjet og opdyrket. ************************************************** Ejerlav : Grønholt = Bøjstrup Høj, tidl. 16 m i diameter, 2 m høj, nu omtrent helt pløjet, kun NV-hjørnet er græsgroet.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen er begroet med Korn og synes ubrudt. I Toppen saas en større Steen og en Masse af Brosteen med meget lidt Fyld imellem. Højens Fod falder næsten rundt om sammen med den Bakke hvorpaa Højen er bygt. Kun mod Syd er Foden brudt.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, tidl. 16 m i Diameter, 2 m. høj nu omtrent helt pløjet, kun NV Hjørnet er græsgroet.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er overpløjet og opdyrket.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links