Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281217
Sted- og lokalitetsnummer
160506-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, 3-3,5 x 20-22 m. I toppen lille hul og rævegrave, i nordsiden af toppen en flad sænkning. Siderne lidt uregel- mæssige, i øvrigt velbevaret. I siden mod nordvest ses enkel- te større sten. Bevokset med græs, fyrretræer og buske, i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 13' høj, 60' i Tværmaal. En lille Fordybning i Toppen tyder paa, at der er gravet i den. Den er nylig beplantet med Fyr.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, 3-3,5 x 20-22 m. I toppen lille hul og rævegrave, i nordsiden af toppen en flad sænkning. Siderne lidt uregelmæssige, iøvrigt velbevaret. I siden mod nordvest ses enkelte større sten. Bevokset med græs, fyrretræer og buske, i ager.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Anselig. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Overfladen gennemhullet af dyregange, specielt i top, hvor tidligere nævnte hul nu er betydelig forøget af ræve, så der nu er 2 store huller. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 06.39.79-NØ. F 07.62.79-NØ. *** Nyberejsningstekst *** Høj. Som beskrevet i fritext og nyberejsningstext 1979. Tilføjelse: Hovedparten af rævehullerne tilgroede. Kunstgrav ses ikke. Bevokset med græs og enkelte træer. Plejet. I sydkant af beplantning med graner (ca. 10 år gammel) i ager.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMange rævegrave i højen. Meget ujævne og stejle sider. Beliggende i skovkant op til ager. Synlig fra offentlig vej. Bevokset med græs og løvtræer mod syd samt krat ved foden mod øst og vest.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med en eg og en mirabelle mod syd. Iøvrigt græs, bregner og lidt hindbær. Beliggende i skovstykke op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links