Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281214
Sted- og lokalitetsnummer
160506-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,1-1,3 x 14-16 m, noget udflydende. Større, flad indgravning fra øst til midten. Tæt bevokset med graner, i skov.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkovbevokset Høj, 7' høj, 65' i Tværmaal. For nogle Aar siden er der gravet fra Øst ind imod Midten. Højen synes for en Del at bestaa af Sten.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,1-1,3 x 14-16 m, noget udflydende. Større, flad indgravning fra øst til midten. Tæt bevokset med granner, i skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Affladet top. Ujævn hullet overflade. I NV-lige side flere rævegrave. Beskadigelser: Affladning af top, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Træer, græs. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Granerne og løvtræerne er fældet. Idag bevokset med græs og løvbuske.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt dækket af især ahorn og hindbær/brombær. Den gamle indgravning fra øst er fortsat synlig.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links