Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281215
Sted- og lokalitetsnummer
160506-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7-1,8 x 16-17 m, i vestsiden mindre sænkning, i øvrigt velbevaret. Tæt bevokset med graner, i skov.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkovbevokset Høj, 8' høj, 65' i Tværmaal. For nogle Aar siden er der gravet i Toppen, hvor endnu en Fordybning findes. Der skal være fundet noget Bronze.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7-1,8 x 16-17 m, i vestsiden mindre sænkning, iøvrigt velbevaret. Tæt bevokset med granner, i skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Velbevaret høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: I N-siden flere rævegrave. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Træer, græs. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumUjævn/hullet overflade. Rævegrave i nordsiden. Graner og løvtræer er fældet. Idag bevokset med løvbuske og græs.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt dækket af især ahorn og hindbær/brombær.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links