Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28132
Sted- og lokalitetsnummer
160514-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Tremhøj", 1,8-2,0 x 13-14 m, affladet top, iøvrigt velbevaret. Terrænet falder stærkt mod øst, syd og vest og højen går der omtrent i eet med skrænten. På toppen er rejst en sten med navnet "Tremhøj". Bevokset med græs og på siderne tillige med fyrrebuske, i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor aflang Bakke, "Tremhøj" kaldet, 16' høj, 270' i Længde. Længderetning S.V. til N.Ø. Paa Toppen ses som Spor af 3 Høje med en indbyrdes Afstand af 40' fra Top til Top. Den sydvestlige Top er den fladeste, da der her for nogle Aar siden har været bygget et Udsigtstaarn, som nu er nedbrudt. Ind i Siden af den miderste Høj var den Gang bygget en Kælder, og hvor denne har været, findes nu et større Hul. Det ses ikke med Sikkerhed, om de 3 Toppe bestaa af sammendynget Jord, eller det hele er en naturlig Grusbanke. Egnens Folk antage dog, at her har ligget 3 Gravhøje. En Del Sten stikke hist og her frem fra Overfladen.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Tremhøj", 1,8-2,0 x 13-14 m, affladet top, iøvrigt velbevaret. Terrænet falder stærkt mod øst, syd og vest, og højen går dér omtrent i eet med skrænten. På toppen er rejst en sten med navnet "Tremhøj". Bevokset med græs og på siderne tillige med fyrrebuske, i ager.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Størrelsen evt. undervurderet. GI-punkt på toppen.. Bevokset med græs, fyrretræer og hyld. Synlig fra offentlig vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er bevokset med græs og fyrretræer. Højen ligger i græsmark og er frahegnet, da der går dyr på marken.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links