Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221736
Sted- og lokalitetsnummer
140210-89
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Skaarup mark = Skeldrup Græsklædt høj med topbrud, 3,3 x 27 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] er smukt lyngklædt og bygt af Muld med iblandede større og mindre Stene. Den har et Topbrud, som er 18' i Gjennemsnit og 3'2" dyb. Om den derved er bundbrudt er meget tvivlsomt. Bevoksning: 1980: Græs
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor rundhøj med stort krater i top (6 x 6 x 1,5 m.). Ved højens fod i SØ højspændingsmast. På højens SØ-side helet kreaturaftramp. ********************************************** Genbesigtigelse 20.5.1987: Højspændingsmasten lidt indenfor højens SØ-fod er af nyere dato, trykimprægneret og uden vejrpatina. Formentlig udskiftet indenfor det seneste par år. Ingen synlige skader iøvrigt. JGB Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden højspændingsmast. Bevokset med løvtræer, krat og bregner. Dyregrave i højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links