Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22169
Sted- og lokalitetsnummer
141109-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,8 x 22 m; tilgroet kløft gennem toppen fra N til S, ellers velbevaret. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Smouen B, Thorsager S, Østerlisbjerg H, Randers A. Partiet a mod N.N.Ø. er dyrket og det synes at her har en Gang været et Brud. Ved b sees et mindre Hul, nyt og uden Betydning. Højen er bygt af Muldjord, og der sees ingen Steen. Den har en høj og fri Beliggenhed, med en herlig Udsigt til Land og Hav. Den var værd at frede, men fordrer en Deel Istandsættelse. Bevoksning: 1987: Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 22 m i Diameter, 3,8 m høj, tilgroet Kløft gennem Toppen fra N til S, ellers velbevaret. Kratbevokser i Ager.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gammel indgravning i toppen som beskrevet i fredningstekst. Ville ved pleje bidrage smukt til landskabet. Bevoksning: 1987: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Flad sænkning på østsiden (gammel, tilgroet skade). Firkantet lidt deform formentlig pga. for tæt pløjning tidligere. Bevokset med mange gamle krogede løvtræer og krat ved foden. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links