Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191833
Sted- og lokalitetsnummer
140110-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Stodihøje", 2,10 x 19 (N-S) - 16 m. Hul i top, diameter 1,50 m, 0,80 m dybt, ført ud i højsiden mod ØSØ i en bredde af 1 m og en længde af 3 m. Siden mod vest ret stejlt afgravet, mod nordnordøst let affladet. Foden firkantet afpløjet. Græsklædt, med 2 graner og nogle hyldebuske samt træ- stubbe, i græsareal. NM I: Høj af Stodihøje, firkantet afpløjet 10 x 15 x 1,5 m. Hul i top. Be- vokset med fyr, i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTil denne Høj vides ikke noget særligt Navn og der vides heller ikke noget om Fund. Den har været pløjet i lang Tid, men uagtet den dermed har mistet en Deel af sin Top, saa kjendes det endnu, at den i sin Tid har været undersøgt i Toppen. Den har størst Udstrækning fra Nordvest til Sydøst. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner, fyr og hyldebuske. Idag bevokset med græs og krat. Synlig fra offentlig vej. Beliggende i skov/ager/græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links