Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
22165
Sted- og lokalitetsnummer
141109-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/4 1894, købt. 0,63 m udenom højen er indbefattet i fredningen. Høj, 3,45 x 22 m; lidt af V-fod afpløjet, ellers urørt. Kratgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Smouen B, Thorsager S, Østerlisbjerg H, Randers A. Denne Høj ligger frit og højt, har en smuk Form og er ubrudt, Partiet mod Vest og Nordvest samt lidt af Toppen er klædt med Lyng og Græs. Den øvrige Deel af Overfladen er klædt med Torn og Buske. Ved Pløjningen har den mistet noget af sin Fod, før den blev fredet. Bevoksning: 1988: Løvtræer
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 22 m i Diameter, 3,45 m høj, lidt af V-fod afpløjet, ellers urørt. Kratgroet i Ager. 0,63 m udenom Højen er indbefattet i Fredningen. FM 3/4 1894. MS.
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelbevaret rundhøj. Højde 3,5-4,5 m., længde 29,0 m., bredde 26,0 m. På toppen et lille vildtfodersted bestående af 2 løst opstillede betonelementblokke og en stump bølgeeternit. På SV-foden en meterlang randsten, tæt ved denne står en betonflise lænet op ad et træ. Umiddelbart foran SV-foden er af beton-rørelementer nedgravet en kunstig rævegrav, dog uden at berøre selve højen. N- og Ø-siden næsten uden bundvegetation. Vil ved pleje kunne ses viden om, herunder fra flere offentlige veje. Bevoksning: 1988: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten på toppen. Tæt bevokset med løvtræer - sparsomt græsdække. Fotos ikke muligt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links