Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
2117100
Sted- og lokalitetsnummer
140115-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12 m i diameter, 0,4 m høj, har været pløjet, nu græsgroet i ager; helt omrodet og ødelagt, meget stenet, SØ-siden i en grusgrav; flere nye huller fra tyske stillinger. Sondering foretaget ved JGB. Ikke grundlag for tinglysning. Afmeldt til RAS 19/04 1988.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer, hvor Bakken hælder ned mod Øst, Syd og Vest, har en lille Høj havt sin Plads, men nu er den saa overlagt med Marksteen, at hverken Tværmaal eller Højde kan opgives med Bestemthed.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 12 m i Diameter, 0,4 m høj, har været pløjet, nu græsgroet i Ager, helt omrodet og ødelagt, meget stenet, SØ-siden i en Grusgrav, flere nye Huller fra tyske Stillinger.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er næsten helt fjernet.
1988
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links