Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41199
Sted- og lokalitetsnummer
090201-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. Enkelte fodkredssten synlige. Beplantet i skov.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJordhøj, 1,5 x 13,0 x 13,0 m., beliggende på toppen af naturlig banke. En randstenskæde bestående af ca. 0,5 m. store sten er delvis synlig (med ca. 23 sten) i niveau 1,5 m. under højens top og antages at udgøre højfoden, der dog på den mod alle sider affaldende bakketop iøvrigt er vanskelig at fastlægge præcist. Især set fra N og Ø synes højen væsentlig større. På højen temmelig meget kvas, der slører højprofilen og evt. burde ryddes. Umiddelbart SV for højen et lidt lavereliggende fremspring i den naturlige bakke, brat faldende mod tre sider. Denne formentligt naturlige forekomst er på 4 cm.-kortet afmærket med den geodætiske signatur for "høj". I skovbunden på og omkring højen temmelig meget flintaffald samt spredtliggende større sten (0,5-1,0 m.). Bevoksning: 1982: Løvtræer
1990
Museal besigtigelse - Langelands Museum
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links