7432 oversigt. Set fra NV.
.
7435 oversigt. Set fra ØNØ.
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372433
Sted- og lokalitetsnummer
050710-12
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3724:33 Rundhøj. Ca. 10 x 8 x 1 m høj. En synlig randsten i Ø, en i NØ og en i N. En knap meterstor sten i top af høj.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFuldstændig ødelagt Dysse. Højningen har været c 9.50 M i Tværmaal og 1.50 M høj. Der er sløjfet af den fra SØ og NV og mindre fra Vest, den ses at være stærkt stand[?]kun 2 Randsten staar tilbage mod Ø, en tredje ligger nu frit hvor Højningen er brat sløjfet. Paa Toppen gror Tjørn. Den ligger i Ager.
2017
Museal besigtigelse - Museum SydøstdanmarkRundhøj, mulig rest af megalit. 10 N-S x 8 x 1 m. Højde målt fra Ø 1 m og målt fra vest 0,6 m. Tre synlige/mulige randsten: Ø 1, NV 1 og N 1. En knap meterstor sten i top af høj. Mange mindre sten i overfladen. Placering ca. 6 m vest for ladebygning og ca. 60 m vest for vejen Holmager.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links