Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38144
Sted- og lokalitetsnummer
080205-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 25 m i diameter med flad top, 1-1,5 meter høj. På højen findes et par stolper fra et bænke- eller bordarran- gement. I højens østside et par sten, der markerer hulve- jen, som går langs højens østfod. Skovbevokset.

Undersøgelseshistorie

1976
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca, 25 meter i diameter med flad top, 1-1,5 meter høj. På højen findes et par stolper fra et bænke- eller bordarrangement. I højens østside et par sten, der markerer hulvejen, som går langs højens østfod. Skovbevokset.
1976
Museal besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1976
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen ligger ved en hulvej. Helt dækket af visne blade. Der gror 5-6 bøgetræer på den - heraf 2 på selve toppen. Rester af 2 gamle træstød. En del selvforyngelse på vej op. Det i beskrivelsen omtalte bordarrangement er forsvundet. Den nævnte sten i Ø-siden er der stadigvæk. Højen ligger ud til skovbrynet. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links