Oversigtsfoto set fra S
.
§29f mod nord set mod vest
.
Oversigtsfoto set mod nord
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230913
Sted- og lokalitetsnummer
130613-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 15 x 2,3 m. Lynggroet og uden beskadigelser. Velbe- varet.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,3 x 16,0 x 16,0 m. Græsbevokset høj, som ligger i dyrket mark. Der er svage spor måske efter gravning eller kreaturer (næsten usynlige). Ellers en velbevaret høj. Der dyrkes helt ind til højfoden hele vejen rundt (for tæt til). Der må holdes øje med højen. Den ligger på et udsat sted. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1980: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Er bevokset med græs og spredte nåletræer. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. Højen er græsklædt. Synlig fra offentlig rasteplads.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links