Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set mod øst
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230915
Sted- og lokalitetsnummer
130613-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 20 x 3,3 m. Lynggroet og uden beskadigelser. Velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn fin høj, græsklædt. Skadet i top, i V-siden og højfoden mod Ø (små skader). Højen ligger fint placeret i landskabet (dyrket mark). (Senere tilføjelse: Skaden ikke forværret, dog bor der en ræv i højen for øjeblikket. 21.4.1982). Der må holdes øje med højen. Den ligger på et udsat sted. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** En af de mange høje langs Hærvejen. *** Genbesigtigelse *** En stor, smuk, græsklædt høj, der lå i pløjemark. På højen var nogle mindre kreaturskader, groet til i græs. Der fandtes rævegrave i højen. Pløjeafstand var rimelig. Talte med ejeren om fortsat pløjeafstand fra højfod. Sagen betragtes som afsluttet. SVH Bevoksning: 1980: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ingen friske rævegrave, men spor efter en gammel rævegrav i østsiden. Den sydlige højfod er vanskelig at definere. Højen er græsklædt.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links