Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Stor sten på højens nordside set mod syd
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230914
Sted- og lokalitetsnummer
130613-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, ca. 16 x 2,3 m. Lyngbegroet. Uden beskadigelser. Velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,4 x 20,0 x 18,0 m. En græs- og lyngbevokset høj, som ved højfod mod S har granskov, mod Ø og N dyrket mark. Ved højfod mod V ligger granrødder og ris m.m. Svage spor i og på højen enten efter gravning eller rævegrave (ubetydelig). For tæt pløjning til højfod mod Ø og N. Se sb.nr. 27 og 32. Ejeroplysning på skema. *** Genbesigtigelse *** Lyng- og græsklædt høj, i kanten af granskov. Dyrket mark mod Ø og N. Et stykke fra højfoden mod V ligger en større halmbunke, der dog efterhånden vil forsvinde af sig selv og vil forhindre pløjning til højfoden indtil videre. På højen en del selvsåede graner. Sagen betragtes som afsluttet. SVH Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden affald mod vest. På højens nordside ligger en stor sten. Højen er bevokset med enkelte mindre træer. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og lidt hindbær mm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links