Kammer set fra sydøst
.
Fortidsminde set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411711
Sted- og lokalitetsnummer
090513-22
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for: 4117-16, 4117-11 Stenalders gravkiste, nu helt dækket af brombær, så stenene ikke ses, men den ligger iflg. ejeren som efter udgravningen.

Undersøgelseshistorie

1934
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1934
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1934
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1973
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1973
Genstand registreret i privateje - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDyssekammer (eller måske hellekiste) orienteret NV/SØ med åbning i S. I Ø 1 bæresten, 2,5 m. lang, i V 2, i N 1 bæresten. Ingen dæksten. Indre mål: Ca. 2,5 x 1,3 m. I højrest. Stærkt tilgroet med brombærkrat, som bør ryddes. En del hovedstore sten på kammergulv bør fjernes. I tidligere frugtplantage, som nu ikke mere drives som sådan, men er kommunalt ejet park/fællesområde. ** Seværdighedsforklaring ** Samspil med højgruppe ("fortidsmindepark"). Bevoksning: 1983: Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links