Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31121
Sted- og lokalitetsnummer
170111-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tidl. C-høj - Tinglysningstekst ************************** Højruin. 3 m høj, diameter 17 x 19 m. I højens nordlige del er inbygget stor kælder, 7-8 m lang (Ø-V) og 5 m bred , med ca. 1 meters murbredde. Højens top er temmelig flad med en diameter på ca. 12 m. Rundt om højen løber en sneglgang op mod toppen. I have.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig, men helt ødelagt Rundhøj i Have, 2-3 x 16-17 m. Stor Kælder indbygget i N., hvor lang Cementmur i Ø-V. Bred Sti rundt om Højen midtvejs, Trapper. Langs Stien tæt Bevoksning af Bøgepur, og paa Toppen frugttræer.
1947
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 3112:1, Status: C
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Ny ejer (ejeroplysning på skema). Bevoksning: Krat, træer. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
1997
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1999
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj bevokset med græs, vedbend og træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links