Højen set fra sydøst
.
Højen set fra øst
.
Højen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370738
Sted- og lokalitetsnummer
200206-140
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skibelund, art.nr.41, k.bl.2, parc.46, bd.II, bl.51. Høj, "Kongshøj", afgravet i firkant, indtil 2,7-2,9 m høj i N-siden, 1,7-2,3 m høj i S-siden, 14-15 m lang i Ø-V, 5-7 m bred i N-S. Stej- le sider. Bevokset med græs og buske, i have.

Undersøgelseshistorie

1902
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBronzegenstand fundet i højen ved udjævning af hus, som har været bygget ind i højen.
1924
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnmodning om fredning af højen. Ved besigtigelse af højen erklæres højen for ikke fredningsværdig.
1924
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, afgravet i Firkant. 14.50 m br. Med Topflade 10.50 m br. Højden ca. 2 m. Huller i Topfladen. Græsklædt i Have.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Kongshøj" afgravet i firkant, indtil 2,7-2,9 m høj i N- siden, 1,7-2,3 m høj i S-siden, 14-15 m lang i Ø-V, 5-7 m bred i N-S. Stejle sider. Bevokset med græs og buske, i have.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links