Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
370720
Sted- og lokalitetsnummer
200108-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav og matr.nr.: Majbøl, kortbl.6, art.58, parc.56/10. Lav, ganske uregelmæssig højrest, helt forgravet. Græs- groet i ager. Tidl. C-høj, tinglyses ikke, da der kun er en lav ringvold tilbage af den opr. høj. 15.11. 1989/BP

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRester af en til Bunden gennemrodet og for Størstedelen bortkørt, rund Høj, der har været af Størrelse omtrent som [sb.] Nr.14. Der er kun nu levnet nogle meget forgravede mindre Højrester, en Del middelstore Sten ligger spredt over Pladsen.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav, ganske uregelmæssig højrest, helt forgravet. Græsgroet i ager. [[Der skal i årene 1914-18 være fundet to urnebegravelser i højen]].
1956
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links