Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380623
Sted- og lokalitetsnummer
210104-13
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Dysse eller jættestue, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lindet skov, art. 1, k.bl. 1, parc. 10 (I-1). Jættestue, "Røverhulen". Den omgivende høj er ca. 1,25 m høj og ca. 19 m i diameter. Omridset er udflydende og overfladen overalt hullet og ujævn. I et uregelmæssigt, indtil 8 m vidt og indtil 1,2 m dybt hul i højens midte er et delvist bevaret jættestuekammer frilagt. Kammerets orientering er NNØ-SSV. Længden er ca. 3,5 m, bredden indtil 2,8 m. Den nordligste dæksten findes på plads. Den måler 2,3 m (på tværs af kammeret) og 1,3 m i bredden. Den er 0,85 m høj. Umiddelbart SØ herfor ligger den inderste dæksten til den ØSØ-VNV-orienterede gang ligeledes in situ. Den måler 1,35 m i NS-lig retning og 1,05 m i ØV-lig retning. Den er 0,35 m høj. Under den er gangens to inderste bæresten bevaret. I kammerets Ø-lige langside haves S herfor en sidesten bevaret, 0,55 m lang i NS-lig retning. Af kammerets S-lige kortside haves fire sten, henholdsvis 0,35, 1,10, 0,80 og 1,0 m lange med plane sideflader mod kammeret. Den tred- je af disse fra Ø er trykket ind mod kammeret og skråtstående, den fjerde danner kammerets SV-hjørne. Af kammerets V-lige langside haves tre synlige bæresten, henholdsvis 1,10, 0,50, 0,70 m lange. Den sidste af disse er trykket ind og dækkes delvist af den nordlige bæresten. Højen er træbevokset i skov. NMI: Den omgivende høj er ca. 1,25 m høj og ca. 10 m i diameter.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Røverstuen", en Jættestue, delvis forstyrret. Af Dækstenene ligger den nordre, der er 2.30 M. lang i Ø-V, 1.30 M. bred og 0.85 tyk, en anden, større er i sin Tid slæbt til Løgumkloster og rejst som Minde om Kejser Vilhelm I, den staar nu i Mindelunden øst for Kirken som Mindesmærke over de i Verdenskrigen faldne. Ovenstaaende er en skitseret Plan af Jættestuen, der har Retning NNØ-SSV. Nordligst ses den omtalte Dæksten, under den kan der føles aabent Rum i hele dens Bredde, herefter maa Kammerets Længde være mindst 3.50 M., den største Bredde er 2.80. Den Sten, der mod Syd staar indenfor de øvrige, er antagelig bragt ud af Stilling ved at tumle med den store Dæksten. De paa Stenene angivne Maal betegner Længde og Bredde, Maalet i Parantes er den synlige Højde, det paa 2 Steder anbragte Bogstav l betegner at disse Sten er lavere end de andre. Den store Sten nordligst mod Øst er aabenbart den inderste Dæksten over Gangen, den er 0.45 M tyk. Ved Bortskrabning af Jord under den, mærkedes 2 Bæresten med en Aabning imellem paa c 0.50 M., da Partiet østfor er jorddækket, kan meget vel mere af Gangen være bevaret. Som det af Maalene af Bærestenenes synlige Højde fremgaar, er Kammeret stærkt jordfyldt. Det formenes paa Egnen, at der ikke er foretaget nogen Gravning i Forbindelse med Fjernelsen af den store Dæksten. - Højningen hvori Jættestuen ligger, er nu c 1.40 M. høj, Diam 17-18 M. Den ligger i Skov.
1925
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJættestue, "Røverhulen". Den omgivende høj er ca. 1,25 m høj og ca. 10 m i diameter. ]overstregn.[ Omridset er udflydende og overfladen er overalt hullet og ujævn. I et uregelmæssigt, indtil 8 m vidt og indtil 1,2 m dybt hul i højens midte er et delvist bevaret jættestuekammer frilagt. Kammerets orientering er NNØ-SSV. Længden er ca. 3,5 m, bredden indtil 2,8 m. Den nordligste dæksten findes på plads. Den måler 2,3 m (på tværs af kammeret) og 1,3 m i bredden. Den er 0,85 m høj. Umiddelbart SØ herfor ligger den inderste dæksten til den ØSØ-VNV-orienterede gang [[ligeledes]] in situ. Den måler 1,35 m i NS-lig retning og 1,05 m i ØV-lig retning. Den er 0,35 m høj. Under den er gangens to inderste bæresten bevaret. I kammerets ø-lige langside haves S herfor en sidesten bevaret 0,55, lang i N-S-lig retning. I ]Af[ kammmerets S-lige kortside haves fire sten, henholdsvis 0,35, 1,10, 0,80 og 1,0 m lange med plane sideflader mod kammeret. Den tredie af disse fra Ø er trykket ind mod kammeret og skråtstående, den fjerde danner kammerets SV-hjørne. Af kammerets V-lige langside haves tre, synlige bæresten, henholdsvis 1,10, 0,50 og 0,70 m lange. Den sidste af disse er trykket ind og dækkes delvist af den nordlige bæresten. (jvf. skitse). Højen er træbevokset i skov.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1977
Museal udgravning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningUndersøgelse af jættestuens generelle stand og restaurering af samme.
1977
Museal restaurering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Museal restaurering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn bæresten med tilhørende tørmure var væltet ind i jættestuen, der mangler dæksten. Der blev udgravet et felt bag den væltede bæresten. Bærestenen blev rettet op og forankret i en betonklump ved hjælp af seks indborede stålspindler i bærestenens bagside. Jættestuens tørmure blev restaureret. Manglende tørmur blev erstattet med tilførte sten. Kammerets gulv blev afrenset for nedfalden højfyld. Det udgravede felt bag den væltede bæresten blev opfyldt, bl.a. med den nedfaldne fyld, og dækket med græstørv. Se beretning.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Dysse

Stendysserne og jættestuerne, der samlet betegnes som storstensgrave eller megalitgrave, er stenbyggede gravhøje fra de første århundreder af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.). Umiddelbart efter overgangen til bondestenalderen skete der et skifte i den måde, de døde blev begravet på. Hvor de døde tidligere var blevet gravlagt i jordfæstegrave under overfladejord, begyndte indbyggerne at opføre stendysser, som er den ældste form for storstensgrave. Stendysserne var beregnet til gravlæggelse af en enkelt eller få gravlagte, hvorimod de lidt yngre jættestuer – der afløste stendysserne – var egentlige fællesgrave. Læs videre her.

Jættestue

Stendysserne og jættestuerne, der samlet betegnes som storstensgrave eller megalitgrave, er stenbyggede gravhøje fra de første århundreder af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.). Umiddelbart efter overgangen til bondestenalderen skete der et skifte i den måde, de døde blev begravet på. Hvor de døde tidligere var blevet gravlagt i jordfæstegrave under overfladejord, begyndte indbyggerne at opføre stendysser, som er den ældste form for storstensgrave. Stendysserne var beregnet til gravlæggelse af en enkelt eller få gravlagte, hvorimod de lidt yngre jættestuer – der afløste stendysserne – var egentlige fællesgrave. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links