Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
201718
Sted- og lokalitetsnummer
140107-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj afmeldes ******************* "Rughøj", tidligere 13 m i diameter, 1,3 m høj, nu helt ødelagt og omrodet, kun 0,7 m høj; det indre bortgravet; græsgroet i ager. (1986, MB) Kun en lille rest af højen tilbage, afmeldes.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj er ikke alene fuldstændig undersøgt, men den er ogsaa fuldstændig ruineret. Hovedmaterialet i dens Bygning er Muld. Dens Indre har været en Steenhobning og uden om har den havt Krandsstene ved sin Fod, men de ere alle borte. I længst forsvunden Tid er der gravet et Hul i dens Midte. Hullet er endnu 8 Alen i Diameter og er næsten ligesaa dyb som Højen er høj. Højens Rester ere lyngbegroede og tager sig godt ud, naar de sees i Frastand. [[1946: Nu helt ødelagt og omrodet, kun 0,7 m høj. Frigivet 1946.]] Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rughøj", tidligere 13 m i Diameter, 1,3 m høj, nu helt ødelagt og omrodet, kun 0,7 m høj, det Indre bortgravet, græsgroet i Ager.
1946
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2017:18, Status: C.
1946
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMeget lidt tilbage af højen.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links