Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201712
Sted- og lokalitetsnummer
140107-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 15 m, stor, tilgroet indgravning fra V; lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj har sin Plads paa en meget høj Bakkeryg, og der er en smuk og vidtstrakt Udsigt fra den. Selve Højen er dannet af sankede Marksteen på Størrelse som større og mindre Brostene, saa det sees tydeligt at dens Bygningsmateriale er fra de nærmeste omkringliggende Marker. Den har været brudt to Gange formodentlig med større Mellemrum. Det ældre Brud er betegnet med b [på tegning] og er i Midten. Det yngre Brud er fra Foden mod Vest og er betegnet med a [på tegning]. Der er Grund til at antage, at begge Brudene naa til Højens Bund. Der er ingen Krandsstene, men Stenene ere stillede dækviis ikke alene om dens egentlige Fod, men ogsaa ned paa den naturlige Bakkes øverste Kant. [[1946: Hellerne tilgroede, 15 m br., 1,75 m h., F.M. 1946.]] Bevoksning: 1980: Løvtræer.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Indgravning fra vest (8x7x1 m). Mål: 1,6x15x15 m. Bevoksning: 1980: Løvtræer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links