Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221725
Sted- og lokalitetsnummer
140210-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Stolshøj", lyngklædt høj, 4 x 31 m. Bruddet i toppen, 2 m dybt skæmmer den ellers smukke høj.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Genneralstabens Kort kaldes den [højen] Staalshøj, men i efterfølgende Rim heder det ogsaa Olshøj og Stolshøj eje Guld mere end det hele Land. Folk her paa Stedet mene, at ved Olshøj sigtes til den vældige Høj, der findes tæt ved Aalsø By. Stolshøj er lyngklædt med et rundagtigt Brud i Toppen, 30' i Tværmaal 6' dyb. Der er begyndt et Brud fra Nord. Højen er bygt af Muld, og man seer ingen Steen. [[Fredet]] [[restaureret 1957 j nr 100/57]] Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor, smuk rundhøj med affladet top. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt tilgroet med bl.a. hyld og hyben - umuligt at komme op på toppen. Synlig fra offentlig vej.
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links