Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221727
Sted- og lokalitetsnummer
140210-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsbevokset, noget ødelagt høj (udgravning i nordsiden). 4,2 x 23 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne forhen store og prægtige Høj, hvorfra haves en meget henrivende Udsigt til alle Sider, har lyngklædte Rester. Den er bygt af fin Muld uden Steen og har en synlig Krandssteen a [på tegning] mod Nord. Hele Partiet b [på tegning] er kjørt bort, dog staar endnu et Lag af Fodpartiet c 4' højt. Højen har ikke været brudt i ældre Tid. Her er ikke funden noget, maaske fordi dens Bund ikke er fulgt. Bevoksning: 1980: Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. Hele den N-lige halvdel af højen bortgravet. Nu træbevokset. Store marksten i S-kant af høj. Gamle markstensdynger ved højfod mod V. Bevoksning: 1980: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHele den nordlige halvdel er gravet væk (gammel skade). Højen har idag form af en halvmåne. Enkelte marksten mod vest ses fortsat. Højen er meget tæt bevokset med løvtræer og lidt krat. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links