Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210941
Sted- og lokalitetsnummer
130601-86
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 5400 f.Kr. - 374 e.Kr.)

Original fredningstekst

En højruin, 15 x 2,5 m. Stærkt afgravet mod vest og om fod. Bør undersøges. Tidl. C-høj. Overpløjet. Ses som højning i marken. (Afmeldt 31.7. 1998/MBE)

Undersøgelseshistorie

1880
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 55 F. i Tværmaal, 10 F. høi, Overdelen er afgravet, og i Midten findes et Hul. Midtgraven synes dog ikke at være naaet.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjruin, 15 x 2½ m. Stærkt afgravet mod V. og om fod. Ejer ønsker at sløjfe den til vinter. Bør undersøges.[[Frigivet]]
1998
Genstand givet til museum - Viborg Museum
2014
Diverse sagsbehandling - Viborg MuseumRegistrering af genstande til Museernes Samlinger og opdatering af oplysninger på Fund og Fortidsminder. Via oplysninger fra Laust Søndergaards familie kan fund af to lerkar (VSM F783x0008 og x0009) henføres til gravhøjen 130601-86. Højresten skulle være udgravet af LS.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links