Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312238
Sted- og lokalitetsnummer
030604-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 20 m på toppen af Toftensbjerg. Noget udflydende. Nordlige højfod let afgravet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Toppen af en meget høi Banke, ligger en svag overpløiet Høi af anselige Dimensioner, mod NV noget afgravet. I Høien skal der være fundet en Urne med brændte Ben. Bevoksning: 1984: Græs
1892
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1980
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 2 x 20 m på toppen af Toftensbjerg. Noget udflydende. Nordlige højfod let afgravet. Græsklædt i ager.
1980
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed mit (MB) og Carsten Lunds besøg på stedet forbød ejeren os udtrykkeligt at gå op til gravhøjen. Da højen er fredet så sent som okt. 1980, og da der ikke så ud til at være nogen beskadigelser på højen - i hvert fald ikke på de dele af den som man kan se på afstand - undlod vi denne gang at tiltvinge os adgang. Fredningstekstens beskrivelse: Høj, ca 2x20 m, på toppen af Toftensbjerg. Noget udflydende. Nordlige højfod let afgravet. Græsklædt i skov, ser ud til at passe, bortset fra at der nu ikke er skov men dyrkede marker. Se sagerne F53-1503 vedr. fredning af høj samt F53-1551 vedr. opførelse af mølle. . Bevoksning: 1984: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links