Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
30086
Sted- og lokalitetsnummer
170810-187
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj, 1,7 x 15 m. Stor sænkning i toppen. Gammel afgravning fra NV. Lyngklædt med enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. 1.7 x 18 M. Ved Toppen Nedgravning. Stærkt afgravet fra N. og V. Her mange Sten synlige. Lynggroet i Hedeplet. Udgravet af "Vorbasser" 1901. Fundet et lille, sort Lerkar ("som en Sukkerskaal").
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af høj 1,7 x 15 m. Stor sænkning i toppen. Gammel afgravning fra N-V. Lyngklædt med enkelte træer i ager.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRest af høj. Græsbevokset med lyng og graner i lille beplantning på dyrket mark. Overfladen ujævn, stor sænkning i toppen, NV-del afgravning fra top til mark i S-lig side, 1/2 m. dyb fure. I top og sider adskillige rævegrave. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 01.29.79-V, F 01.24.79-V.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links