højen set fra nord med trampesti
.
Højen set fra syd med trampesti
.
Højen set fra vest med trampesti hen over høj
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390511
Sted- og lokalitetsnummer
210107-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Beskyttelsesanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: V. Gasse, art.nr.105, k.bl.9, parc.111/9 (2-29). Høj, 3,25 m høj og ca. 24 m i diameter. Omridset ikke klart skelneligt. I midten findes en foroven 12 m vid og nederst 8 m vid, uregelmæssig nedgravning, der når højbunden. Siderne i dette hul er kun delvist til- groede (og pladsen anvendes til henlæggelse af kvas etc., der dog ikke kan ses udefra). Der er en smal indgang igennem den vestlige højside. I N er højside og -fod affladet, tilsyneladende som følge af overpløjning i gammel tid. Her er nu et "stenhøjs"-anlæg. Højen er græs- og lynggro- et i et haveanlæg. (Den er kun fredningsværdig på grund af sin beliggen- hed, hvor den ikke er til gene for almindeligt jordbrug. Den indgår i en højgruppe og syner på afstand ganske velbevaret).

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.75 M. høj, Diam 24 M. Udgravet til Dækstilling, cementeret.
1925
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,25 m høj og ca. 24 m i diameter. Omridset ikke klart skelneligt. I midten findes en foroven 12 m vid og nederst 8 m vid, uregelmæssig nedgravning, der når højbunden. Siderne i dette hul er kun delvist tilgroede og pladsen anvendes til henlæggelse af kvas etc., der dog ikke kan ses ude fra. Der er en smal indgang igennem den vestlige højside. I N er højside og -fod affladet, tilsyneladende som følge af overpløjning i gammel tid. Her er nu et "stenhøjs"-anlæg. højen er græs- og lynggroet i et haveanlæg. (Den er kun fredningsværdig p.gr. af sin beliggenhed, hvor den ikke er til gene for alm. jordbrug. Den indgår i en højgruppe og syner på afstand ganske velbevaret).
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links