Nørre Nærø-sten (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33158
Sted- og lokalitetsnummer
080506-50
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 800 e.Kr. - 900 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nørre Nærå-sten. Runesten af granit. Stenen er 128 cm høj og 76 cm bred. Muligvis er et par af runerne delvis ophugget. Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften læses nedefra og op. Uvist om højre eller venstre linie skal læses først. Indskriften lyder i oversættelse: ” Thormund. Nyd kumlet!”. Stenen befinder sig i Nørre Nærå kirke i skibet lige ved koret.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenNørre Nærå-sten. Runesten af granit. Stenen er 128 cm. høj og 76 cm. bred. Muligvis er et par af runerne delvis ophugget (Moltke 1958:221f.). Indskriften er placeret på stenens ene bredside. Indskriften læses nedefra og op. Uvist om højre eller venstre linie skal læses først. Indskriften lyder i oversættelse: ” Thormund. Nyd kumlet!”. Den præcise betydning af udtrykket "Nyd kumlet!" kendes ikke, men samme formel findes på den jævngamle Gørlev-sten, DK Sj 46. Runesten en overgang genanvendt som del i kirkegårdsdige. Ved den første omtale i 1684 lå stenen på “Næraa Kirkegaard” (se sb-nr. 080506-26). Den har været genbrugt i kirkegårdsdiget og er senere indmuret i kirken (senest i 1938). Befinder sig i Nørre Nærå kirke i skibet lige ved koret. Datering: 800-900 / Ældre vikingetid.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links