Fortidsminde set fra øst
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33152
Sted- og lokalitetsnummer
080506-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rund høj, "Bavnehøj". Tværmål 17-18 m, højde 2,0 m. I toppen en lav sænkning 4 m lang i Ø-V, 2 m bred. Den nordre højfod noget afskåret af en skovvej. Velbevaret. Græsklædt, bevokset m. bøgetræer, i løvskov.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret rund høj i løvskov, Bavnehøj. Tværmål 17-18 m, højde 2,0 m. Bevokset med bøgetræer. I toppen en lav sænkning 4 m lang i øst-vest, 2 m bred. Den nordre højfod noget afskåret af en skovvej. Højen er græsklædt.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Baunehøj" stor høj, skovvej tæt op til den nordlige højside der delvis afskærer denne. Bevokset med en halv snes store bøgetræer. Højtoppen noget affladet og ujævn med en lav gammel nedgravning i midten ca 4x2 m. Beliggende i skovområdet "Dalene". Mål: 2,3x15x15 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger smukt på et højdedrag, og er ret synlig i det åbne skovlandskab. Bevoksning: 1984: Mos, Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links