Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33153
Sted- og lokalitetsnummer
080506-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En lille rund høj, ca. 14 m i tværmål, 1,75 m høj, noget af- gravet mod sydøst. I toppen et lille hul. Tæt bevokset med brombærkrat. Enkelte fyrretræer. Højtliggende, i skoven Be- derslev Dale.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI samme Skov, c. 100 Alen længer mod Vest er en anden Jordhøj, c. 45' i Tværmaal, 6' høj, noget afgravet mod SØ og sunken i Toppen, men næppe udgravet. Bevoksning: 1984: Mos, Græs og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI skoven Bederslev Dale. En lille rund høj, ca. 14 m i tværmål, 1,75 m høj, noget afgravet mod sydøst. I toppen et lille hul. Tæt bevokset med brombærkrat. Enkelte fyrretræer. Højtliggende.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRund hvælvet høj med flad uregelmæssig top. Gammel afgravning af højsiden imod syd-øst. I toppen en gammel nedgravning af firkantet form, ca. 1,5x1,0 m og 0,5 m dybt. I nedgravningen en rævegrav. Højen er bevokset med spredte løvtræer. Beliggende i skovområdet "Dalene". Bevoksning: 1984: Mos, Græs og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links