Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra syd
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33151
Sted- og lokalitetsnummer
080506-10
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Resten af en stor høj, "Vesterhøj", hvis fod er afgravet i hele omkredsen. Tværmål af det bevarede parti 10-12 m, høj- de 2,25 m. Ved foden ligger enkelte sten. Græsbevkset. Beli- genhed i hjørne af ung granplantning, i skoven Bederslev Da- le.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI samme Skov er længer mod Nord uregelmæssige Levninger af en stor Høj, "Vesterhøj", der synes at have været c. 90' i Tværmaal, 6-7 Randsten rage lidt frem over Overfladen. Den har indeholdt et Stenkammer (rimeligvis Jættestue). Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1891
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLængere mod nord i samme skov resten af en stor høj, Vesterhøj, hvis fod i hele omkredsen er afgravet. Tværmål af det bevarede parti 10-12 m, højde 2,25 m. Græsbevokset. Ved foden ligger enkelte sten. Beliggenhed i hjørne af ung granplantning.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor rund høj "Vesterhøj". Højtoppen noget affladet. Tæt ved højfoden imod nord løber en skovvej. Højen er græsklædt og bevokset med bregner. På højsiden mod øst en stor eg, og en tjørn mod syd. Beliggende i skovområdet "Dalene". Mål: 2,3x17x17 m. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links