OS, set fra SSØ
.
OS, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523650
Sted- og lokalitetsnummer
060403-227
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning, bestående af mindst 6 skåltegn, beliggende på en markant kuplet, meterhøj klippeblok med grundrids som en ligesidet trekant. På klippens top ses 4-5 tegn, på dens østvendte flade et skålstenspar med forbindelsesfure og noget til venstre over dette et par tætsiddende skåltegn. Klippen ligger i det SV hjørne af klippeblokken "Pærebakkerne", ca. 50 m NV for helleristningen fr.nr. 5236:17.

Undersøgelseshistorie

1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorI det sydvestlige hjørne af klippeløkken "Pærebakkerne", og ca. 50 m NV for helleristningen 5236-17, ses en markant kuplet klippeblok, ca. meterhøj og af grundrids nogenlunde en ligesidet trekant. 1 x 2,8 m. På dens top findes 4-5 skåltegn, midt på dens Ø-vendte flade et skåltegnspar m. forbindelsesfure og lidt til venstre over dette et par tætsiddende skåltegn - ialt 6-7- stk. plus det sammenhængende par. Stenen er stærkt lavbegroet og overfladen noget forvitret, hvorfor der ved nærmere eftersyn kan være flere helleristninger. Nyplantede fyrrer står helt ind til stenen, hvilket selvfølgelig ikke er ulovligt, dog heller ej ønskeligt. 28-5-86: Tinglyses. M.B. Bevoksning: 1986: Mos
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterSkåltegn
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links