Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200521
Sted- og lokalitetsnummer
180507-88
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sogneskelsten/vejvisersten af granit. Kvadratisk med pyramideformet top. Stenen er 57 cm høj og har en grundflade på 33 x 33 cm. På én af stenens sider ses følgende inskription: Handbrg. På tilstødende side ses 4 bogstaver, som ikke med sikkerhed kan tolkes. Bogstaverne alb synes at indgå, hvilket dog ikke stemmer overens med navnene på de sogne, der støder op til Handbjerg: Hjerm, Ryde, Sahl og Borbjerg

Undersøgelseshistorie

2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2009
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenStenen flyttet efter indberetning fra Holstebro kommune.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links