Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
35122
Sted- og lokalitetsnummer
080706-9
Anlæg
Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 3511-1 (sb.7) og 3512-2 (sb.9) Matr.: Sparretorn (Fredsskov) ejerlav er Fønsskov, Føns matr. 1e. Ca. 23 skridt sydøst for den fredlyste høj, (3512-3,sb.8) ligger der i et hul en stor, næsten helt jorddækket kampe- sten. Skønt der kun er svage højspor at se, er stenen mulig- vis rest af et lille gravkammer. Ikke egnet til fredning.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid23 Skridt ]øst[ [[SØ]] for Nr. [sb.] 8 ligger der i et Hul en stor, næsten helt jorddækket Kampesten. Skønt der kun er svage Højspor at se, er det dog muligvis en Rest af et lille Gravkammer.- I Skov.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 23 skridt sø. for den fredlyste høj, sognebeskrivelse nr.8, ligger her i et hul en stor, næsten helt jorddækket kampesten. Skønt der kun er svage højspor at se, er stenen muligvis rest af et lille gravkammer. Ikke egnet til fredning.
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningIkke fredningsværdig.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links