En ansat i IKEA Gentofte besvarer spørgsmål fra kunder. Det store varehus på Nybrovej i Vangede åbnede i 1995 og ligger, hvor Lyngbyvej krydser Motorring 3.
.
Umiddelbart nord for Nymose ligger rækkehusbebyggelsen Nymose Huse, tegnet af Knud Thorball og opført i 1958. Nymose er et lille sø- og moseområde, der også omfatter park og idrætsområde. Hele Nymose fungerer i dag som ét stort, grønt og rekreativt område.
.

Langs Vangede Bygades historiske vejforløb er Charlotteklubben, opført som skole af A.P. Bernstorff i 1786, et sidste levn fra bydelens historie som landsby.

Ved Lyngbyvej opførte tegnestuen Vandkunsten i 1995 et nyt butikscenter med bl.a. det store varehus IKEA. Af hensyn til byggegrundens særlige jordbundsforhold samt centerets store parkeringsbehov blev næsten hele komplekset hævet på søjler.

Området øst for Gammelmose, der rummer en række sociale institutioner og almene boliger, er under totalombygning. Ombygningen, som forventes færdig i 2018, er inspireret af landsby-tanken om det trygge, nære miljø. Vandkunsten er arkitekter for plan og byggeri.

Vintappergården fra 1768‑70 ligger nær Mariebjerg Kirkegård og er umiddelbar nabo til arkitekten Frits Schlegels kapel- og krematoriebygning. Det ikoniske anlæg i jernbeton er støbt på stedet og blev indviet i 1936.

På Ellebækvej ligger Arne Jacobsens kædehuse fra 1943. De røde murstenshuse med hvidt træværk og skodder er opført forskudt af hinanden, hvilket øger oplevelsen af privatliv.

Af andet sammenhængende byggeri kan nævnes Nymose Huse fra 1958, tegnet af Knud Thorball, med små haver og et fællesareal, der glider over i mosen. Et andet eksempel er Kildebakkehuse fra 1946 med Ib Martin Jensen og Hans Erling Langkilde som arkitekter.

Videre læsning

Læs mere om Vangede

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur