sf V
.
sf S
.
ØRBAEK sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280513
Sted- og lokalitetsnummer
180603-71
Anlæg
Vejmærke, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Vejvisersten. Tilhugget sten med 2 flade sider, 30 cm brede, som vender mod henholdsvis Ø og N. Stenen er 53 cm høj. På siden, som vender mod Ø, er indhugget: ØRBÆK og på siden, som vender mod N, er indhugget: HOVEN.

Undersøgelseshistorie

1989
Uspecificeret aktivitet - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVejvisersten. Tilhugget sten med 2 flade sider, 30cm brede, som vender mod henholdsvis Ø og N. Stenen er 53cm høj. På siden, som vender mod Ø, er indhugget: ØRBÆK og på siden, som vender mod N, er indhugget: HOVEN.
1989
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVejvisersten, som fritekst, rød granit, i græs i vejkant, 1 m. V for sten står et lavt vejskilt (bøjet rør med blåt skilt).
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links