.
Licens: CC BY SA 2.0

Vestermariestenen 1 er en runesten fra ca. 1075-1125. Den blev fundet i 1819 som trappetrin uden for en selvejergård i sognet. I 1851 blev den købt og flyttet til Vestermarie Kirkes våbenhus sammen med Vestermariestenen 2. L. Wimmer lod stenen tegne i 1879, og på daværende tidspunkt manglede det øvre, højre hjørne ikke; fragmentet manglede imidlertid i 1893, hvor L. Wimmer undersøgte stenen. Stenen er opbevaret i runestensanlægget på Vestermarie Kirkegård sydvest for kirketårnet sammen med de fem øvrige Vestermariesten. Begge nedre hjørner af stenen er slået af, og et stykke af indskriftfladen i venstre side mangler. Desuden mangler det øvre højre hjørne, som er slået af mellem 1879 og 1893. Stenen er blevet restaureret i slutningen af perioden 1986-90. Før da var bevaringstilstanden dårlig, dels pga. tidligere reparationer. Stenen består af sandsten og er 167 cm høj, 86 cm bred og 11 cm dyb.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra sen vikingetid, lyder: "... BroþiR þæiR(?) resþ[u] kumbl þætsi ... ok æftiR Æs[ke]l, bruþur sin. Guþ hi[alpi] ..."

Oversat lyder indskriften: "..., Broder, de rejste dette kuml e(fter) ... og efter Es(ki)l, deres broder. Gud hjælpe ..."

Indskriftens rejser- og sjæleformel kan let identificeres trods lakuner.

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Bornholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links