Det centrale Vindeby, 2020. Kortet viser Sundbrovej, der forbinder Tåsinge med Fyn og adskiller Vindebys østlige og vestlige dele. Omkring det store vejkryds samler sig de fleste af byens servicefunktioner, bl.a. børneinstitutioner, ældrepleje og supermarked. Tåsingeskolen er kommunens største folkeskole.
.

Vindeby har en befolkning på 2.319 og et areal på 1,3 km2. Byen ligger ved Tåsinges nordspids, adskilt fra Svendborg af det 500 m brede Svendborg Sund. Svendborgsundbroen, der i 1966 afløste den gamle færgeforbindelse, har en gennemsejlingshøjde på 33 m og passerer hen over Vindebys parcelhuskvarterer. Disse nyder godt af udsigten fra den nordvendte skråning.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Vindeby er fra 1537, hvor formen Vindeby optræder. I senere belæg findes former som Windebye (1664) og Vindebye (1773). Navnet er sammensat af folkebetegnelsen vender, der i gammeldansk havde formen windir, og substantivet by. Navnet sigter således til en by beboet af vendere. Samme navn findes også på Langeland og på Lolland og vidner om en slavisk bosættelse i det sydlige Danmark i den tidlige middelalder.

Mere om stednavne i kommune

Videre læsning

Læs mere om byer i Svendborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer