østlige indgang set fra S
.
vestlige indgang set fra S
.
rummet indvendigt set fra Ø mod V
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390723
Sted- og lokalitetsnummer
200405-108
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg Sikringsstilling Nord). Intakt betonanlæg nedgravet i terrænet og med frilagt ca. 3 m høj sydfacade. Anlægget er orienteret Ø-V og er 8 m langt og 3 m bredt målt udvendigt (Indvendigt 6 x 2 m). Indvendig ståhøjde er 1,80 m. Der er to 0,9 m brede og 1,6 m høje indgange. I loftet ses to 25 x 20 cm store periskophuller og i begge langvægge to rækker jernkroge. I øst- og vestmuren ses en niche 50 x 60 x 60 cm. Anlægget er hvidkalket indvendigt og i loftet ses synlige jernbanesveller.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Intakt betonanlæg nedgravet i terrænet og med frilagt ca. 3 meter høj sydfacade. Anlægget er orienteret Ø-V og er 8 meter langt og 3 meter bredt målt udvendigt (Indvendigt 6x2 meter). Indvendig ståhøjde er 1,80 meter. Der er to 0,9 meter brede og 1,6 meter høje indgange. I loftet ses to 25x20 cm store periskophuller og i begge langvægge to rækker jernkroge. I øst- og vestmuren ses en niche 50x60x60 cm. Anlægget er hvidkalket indvendigt og i loftet ses synlige jernbanesveller. Ifølge Mogens Scott Hansen er det nr. 267: halvdelingsrum, som er blevet genanvendt i 2. verdenskrig. Det har ikke været muligt at identificere anlægget i forhold til premierløjtnanternes rapporter fra 1920’erne. Anlægget er beliggende i den nordlige udkant af Toftlund, i den sydlige kant af lille lund.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links