periskophul i toppen af dæksel 2015
.
anlægget set fra S 2012
.
anlægget set fra S 2012
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380724
Sted- og lokalitetsnummer
200405-109
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg Sikringsstilling Nord). Synligt betonanlæg nedgravet i terrænet og tildækket, kun betondækslet med 17 x 17 cm stort periskophul er synligt. Bunkeren er orienteret Ø-V og dækslet måler 3,80 Ø-V og 3 m N-S.

Undersøgelseshistorie

2015
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Intakt betonanlæg nedgravet i terrænet og tildækket, kun betondækslet med 17x17 cm stort periskophul er synligt. Bunkeren er orienteret Ø-V og dækslet måler 3,80 Ø-V og 3 meter N-S. Ifølge Mogens Scott Hansen er det nr. 269: Posteringsrum. Det har ikke været muligt at identificere anlægget i forhold til premierløjtnanternes rapporter fra 1920’erne. Anlægget er beliggende i Toftlund Skov. Anlægget var indtil 2013 frilagt.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links