Ingrid Villesens trefløjede maleri Landskab i stærke gule og grønne farver, der intenst skildrer blæsten og lyset i naturen, hænger I byrådssalen på Billund Kommunes rådhus i Grindsted, måske som en påmindelse til politikere og borgere om skønheden i hverdagen.

.

I Billund Kommune findes de fleste kunstværker i det offentlige rum i Billund og i Skulpturpark Billund, der blev anlagt i 1991.

Kunstinstitutioner

Billund Centret er et kulturcenter med bl.a. kirke, bibliotek og kulturskole samt udstillingsareal, der benyttes af Billund Kunstforening og af Kulturskolen til dens årlige afslutningsudstilling.

Billund Kunstforening har i perioden 1976‑2018 med et årligt tilskud fra kommunen indkøbt værker til udstilling/udlån på kommunens skoler og øvrige institutioner. Kunstforeningens samling rummer nu ca. 100 værker af maleri, grafik, fotokunst, keramik og glaskunst. En stor privat donation til kommunen af malerier af Kenn André Stilling er udlånt til to skoler.

Galleri SAM i Billund udstiller lokale kunstnere og andre danske kunstnere. I Grindsted ligger MAGION Kultur- og Idrætscenter, der har mindre udstillinger, delvis i samarbejde med biblioteket. Skulpturpark Billund viser permanente værker og har jævnligt sommerudstillinger. Elever fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi i Aarhus deltog i sommerudstillingen i hhv. 1995 og 2016.

Kunstnere

I Billund Kirke og de tilhørende kor- og mødefaciliteter ses værker af Bodil Kaalund, den afdøde Billundmaler Svend Åge Madsen med hans foretrukne færømotiver samt Ingrid Villesen.

Foruden kunstnerfamilien Villesen bør Erling Frederiksen nævnes. Han voksede op i kommunen og blev 1928‑38 uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, siden professor samme sted. I sin kunst var Frederiksen inspireret af barndommens hedeegne omkring Grindsted, og hans skulptur Pige med får fra 1978 er placeret foran rådhuset.

3 x Villesen

Ingrid Villesen (f. 1944), der blev uddannet på Det Fynske Kunstakademi 1964‑65, er født på den jyske vestkyst, men har gennem mange år været bosat i Billund. Blandt hendes yndede motiver er naturen og lyset fra Midt- og Vestjylland, sat på lærredet med spartel. Et af Villesens hovedværker, det tredelte Landskab (1994), findes i byrådssalen på Billund Kommunes rådhus i Grindsted.

Ingrid Villesens to døtre, Anna Sørensen (f. 1968) og Gitte Villesen (f. 1965), er begge opvokset i Billund og akademiuddannede kunstnere. Anna Sørensen, der nu bor i København, maler stærke koloristiske malerier og bemaler store keramiske krukker. Gitte Villesen, der er internationalt anerkendt og bosiddende i Berlin, arbejder med installation og videokunst.

Kunst i det offentlige rum

Organisationen Børnenes Hovedstad i Billund er sammen med den kommunale Kulturskole en drivkraft i udvikling af børns kreativitet og kunstforståelse i kommunen. På Åstvej i Billund står Robert Jacobsens skulptur Lego i jern og stål, opstillet i 1976. Ikke langt derfra på Hans Jensensvej ses Keld Moseholms Legende Børn fra 1990 med de kendte klodser. I Grindsted er opstillet to skulpturgrupper af billedhuggeren Erik Heide: Vandvogteren fra 2006 på Nørre Torv og dobbeltværket Jeg gik mig over sø og land fra 2012 i cortenstål foran MAGION Kultur- og Idrætscenter.

Kunsthåndværk og design

Billund Kommune er beskedent repræsenteret med kunsthåndværk, men tekstildesigner Bodil Ølholm har igennem mange år vævet smukke og holdbare brugsgenstande, bl.a. tørklæder og dækkeservietter, også i silke. På sit værksted i Grindsted har hun fremstillet lange dekorative baner af stof til udstillinger.

Design i kommunen findes særligt i LEGO Koncernen, der er en af Europas største arbejdspladser for designere og andre visuelt kreative faggrupper. For et af verdens førende legetøjsfirmaer er industriel design og grafisk kommunikation af stor betydning, både i forhold til selve legetøjet og ved udformning af emballager, indretning af butikker, oplevelsesparker, fysiske tryksager og digital kommunikation.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Billund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst