I anlægget ved gadekæret i Vorbasse står et af utallige monumenter over E. Dalgas. På denne findes en inskription af en i dag ukendt rimsmed: »Plant Fyr og Gran’/Det gjorde han’/ Lær dine Drenge/At dyrke Enge./Som Dalgas lærte os det saa længe’/Vestjyske Skove skal Lyng fortrænge«. Tonen er slået an på en egn, der fra gammel tid var kendt for at være fattig. I Salomon J. Frifelts Gennem de jydske Udmarker: En Bog om Mandsvilje og Kvindemod (1929) hedder det da også i en karakteristik af en hededyrker i Hinnum, at »I Grindsted og Grenn er ett ret møj o fortjenn«. Som Frifelt bevæger sig mellem kulturhistorie og fortælling, så fortæller Jeremy Watts lokale historier i Vorbasse. Fortællinger fra en levende landsby (2010) og Hejnsvig. Byen på bjerget (2019). Jens J. Pradsgaard, graver ved Vorbasse Kirke, har udgivet Gravalvorlig humor (2018).

Jan Kjær, filminstruktør og grafisk designer ved LEGO Koncernen, debuterede med Manga – 20 tips & tricks (2004) og har siden udsendt en lang række fantasybøger for børn, bl.a. en serie om Nomerne. Lars Thomassen skriverkrimier som Han kender det som er i mørket (2017), der delvis udfolder sig i Billund, og Lad de døde begrave de døde (2019), der ligeledes har tråde af handling i Billund.

Den politiske rock- og kunstnergruppe Røde Mor udsendte i 1972 »Grindstedværket«, der har musik og tekst af Troels Trier: »Men Vesterhavet var som syre/vandet brændte på min hud/Nåh – det er bare Grindstedværket/ som lukker giften ud«.

Endelig kan man med Pablo Llambías i Zombierådhus fra 2019 filosofere over »Billund Rådhus« og besøge det fiktive »Miniland Grindsted«, som er en parallel til LEGOLAND Billund: »Han har lyst til at sparke til Grindsted og se klodserne flyve hen over markerne. Han har lyst til at se Grindsted Sygehus og Grindsted Kirke, der begge ligner godt, smadres og flyve op i luften som en fontæne af klodser.« Men det er alt sammen fiktion i de gamle hedeegne.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Billund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur