Oversigt over nordsiden af dæmningen - fra N
.
Den vestlige ende af dæmningen - fra Ø
.
Oversigt over Jægersborg Allé - fra V
.

Faktaboks

Kommune
Gentofte Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3030165
Sted- og lokalitetsnummer
020302-92
Anlæg
Dæmning (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Befæstning, Nyere tid (dateret 1886 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Jægersborgdæmningen er en jordbygget dæmning, som er ca. 165 m lang, op til 35 m bred og med en kronebredde på ca 15 m. Højden er op til ca. 6 m. Parallelt med dæmningens nordvestlige del løber en ca. 70 m lang jordgravet tilløbskanal, der munder i et stemmeværk, som er indbygget i dæmningens vestende. Stemmeværket er tildækket og sandsynligvis bevaret dybt under Jægersborg Allé, som løber over dæmningen. I forbindelse med stemmeværket har der i sydsiden af dæmningen været en styrteseng, som dog ikke mere er synlig. I dæmningens østende er et underløb. Arealet med styrtesengen er i dag bebygget med en villa. Det beskyttede anlæg omfatter tilløbskanalen og den jordbyggede dæmning med eventuelle bevarede dele af et stemmeværk med styrteseng. Endvidere et underløb. Villaen er ikke indbefattet i fredningen. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.

Undersøgelseshistorie

2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2013
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiJægersborgdæmningen er en jordbygget dæmning, som er ca. 165 m lang, op til 35 m bred og med en kronebredde på ca 15 m. Højden er op til ca. 6 m. Parallelt med dæmningens nordvestlige del løber en ca. 70 m lang jordgravet tilløbskanal, der munder i et stemmeværk, som er indbygget i dæmningens vestende. Stemmeværket er tildækket og sandsynligvis bevaret dybt under Jægersborg Allé, som løber over dæmningen. I forbindelse med stemmeværket har der i sydsiden af dæmningen været en styrteseng, som dog ikke mere er synlig. I dæmningens østende er et underløb. Arealet med styrtesengen er i dag bebygget med en villa. Det beskyttede anlæg omfatter tilløbskanalen og den jordbyggede dæmning med eventuelle bevarede dele af et stemmeværk med styrteseng. Endvidere et underløb. Villaen er ikke indbefattet i fredningen. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende. Ps. Den militære Jægersborgdæmning er en udbygning af en ældre dæmning på stedet.

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links