Dueodde Fyr strækker sig højt op over de vidtstrakte klitter i Bornholms sydøstligste hjørne. Da det høje, slanke fyrtårn er rejst i sand, har det været nødvendigt at pilotere det med 19 jernbetonpæle, der går 14 m ned.
.

Midt i 1800-tallet medførte en øget trafik på Østersøen krav om et fyr på Dueodde. I 1879 blev der opført hele to fyr: det 39 m høje anduvningsfyr Dueodde Nord ved Duegård inde i landet og det 15 m høje bifyr Dueodde Syd med fyrmesterbolig ude i klitterne. Begge fyr blev indviet året efter. I 1919 fik de fælles fyrstation, og i 1949 blev de elektriske.

De to gamle fyr blev afløst af Dueodde Fyr, som i dag knejser over Dueoddes klitlandskab. Opførelsen af det nye fyr blev påbegyndt i 1960, og fyret blev taget i brug i 1962. Det sekskantede fyr er 47 m højt og har en synsvidde på ca. 35 km. I 1977 blev fyret automatiseret, og i en periode blev det overvåget fra Hammerodde Fyr. Om sommeren er der offentlig adgang til fyrets udsigtsplatform via en indvendig trappe med 196 trin.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv på Bornholm

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv