det tildækkede anlæg set fra sydvest
.
det tildækkede anlæg set fra vest
.
Bunkerens sydvestlige hjørne
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390963
Sted- og lokalitetsnummer
200306-434
Anlæg
Fæstningsanlæg, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3909:63 Forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Et ca. 13 x 13 m stort område med et anlæg i beton, der er delvist nedgravet i jorden. Synlig er den sydvestlige del. Bunkeren er 3,6 x 6 m stor og 3,3 m høj.

Undersøgelseshistorie

2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandAfventer data
2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Anlægget er helt tildækket med undtagelse af det sydvestlige hjørne, bunkeren er muligvis intakt og måler udvendigt 6x3,6x3,3 m og er indrettet med et enkelt 4x2 m stort rum med en ståhøjde på 2,0 meter. Der er to 0,8 m brede indgange. Ifølge Mogens Scott Hansens registreringer er det nr. 19 af typen maskingeværbunker. Anlægget er opmålt af Premierløjtnant V. Keller i 1922, afsnit 1, bilag 23, nr. 35. Anlægget er svært tilgængeligt og meget tilgroet, syd for bunkeren ligger en ophobning af marksten og affald.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Fæstningsanlæg

Fæstning, større område med sammenhængende permanente forsvarsværker, fx en befæstet by. En fæstning var tidligere en selvstændig militær myndighed med egen kommandant, og fæstningerne udgjorde en tredje komponent i forsvaret på lige fod med hær og flåde. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links