anlægget set fra syd
.
vægniche i vestmur
.
vægniche i østmur
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390875
Sted- og lokalitetsnummer
200210-439
Anlæg
Fæstningsanlæg, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3908:75 Forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Et ca. 10 x 11 m stort område med et anlæg i beton, der er nedgravet i jorden. Betondækket og en del af siderne er delvis frilagt. Anlægget måler ca. 4 x 6 m og er 3,6 m højt. To indgange fører ind i et 2 x 4 m stort rum. Der er i øst- og vestmuren to vægnicher med rester af træforing, et periskophul i loftet og i alt 15 vægkroge.

Undersøgelseshistorie

2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Anlæg opført i beton nedgravet i terræn og med den 2,4 høje facade frilagt. Bunkerens udvendig mål er 6x4x3,6 m og den er indrettet med et enkelt 4x2 m stort rum med to 0,7 m brede indgange som er delvist jorddækkede. Den indvendige ståhøjde er 1,95 m. Der er i øst og vest muren to vægnicher 36x36x46 cm store med rester af træforing, et periskobhul i loftet og der ses i alt 15 vægkroge. Ifølge Mogens Scott Hansens registreringer er det nr. 147, maskingeværrede. Anlægget er opmålt af premierløjtnant S. F. H. J. Bjørke, afsnit III, bilag IV, type G.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Fæstningsanlæg

Fæstning, større område med sammenhængende permanente forsvarsværker, fx en befæstet by. En fæstning var tidligere en selvstændig militær myndighed med egen kommandant, og fæstningerne udgjorde en tredje komponent i forsvaret på lige fod med hær og flåde. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links