En gruppe besøgende er på vej ud ad stierne fra Præstbjerg Naturcenter mellem Tihøje og Vind. Det kommunalt drevne naturcenter ligger i et 176 ha stort naturområde af hedeklædte bakker, egekrat, plantager og den lille Præstbjerg Sø. I centerbygningen er der undervisningslokaler og en udstilling om områdets natur og kultur.
.

Der er rige muligheder for friluftsliv i Herning Kommune. Vil man vandre eller cykle, kan man bl.a. tage turen ad den 48 km lange Alhedesti mellem Herning og Viborg eller udnytte det vidtstrakte stinet i og mellem skovene og mange andre naturområder. I Sinding Plantage, Havnstrup Brunkulslejer og Lind er der anlagt MTB-baner, ligesom man kan finde MTB-spor ved Momhøje og i Stråsø Plantage. Ryttere kan bl.a. benytte ridestierne i Præstbjerg Plantage og Knudmose. Et net af ridestier med tilhørende spring findes også i Hodsager Plantage, hvor der desuden er etableret overnatningsfaciliteter til både hest og rytter. Også i Sunds Kommuneplantage er det muligt at overnatte med sin hest. Andre, som ønsker at overnatte i naturen, kan gratis benytte mere end 20 forskellige shelterpladser, som findes spredt i kommunen.

Herning Kommune har ingen kyst, men til gengæld tolv badesøer, som især er populære på varme sommerdage. De omfatter bl.a. Knudmosesøerne, Sunds Sø og Søby Sø samt Fuglsang Sø, som blev anlagt i forbindelse med byggeriet af motorvejene omkring Herning.

Lystfiskere kan prøve heldet og evnerne på Skjern Ås laks eller Karup Ås store havørreder. Der er også gode muligheder for jagt. Således huser de store plantager fine bestande af kronvildt og råvildt, ligesom dåvildtet er i fremgang og efterhånden ses flere og flere steder.

Kommunen huser to naturskoler og et naturcenter. Blandt dem er Løvbakke Naturskole, hvor en naturvejleder tager sig af den undervisning, som tilbydes kommunens skoler og institutioner. Her ligger også Løvbakke Dyrehave, som besøges af op mod 100.000 gæster om året. På Præstbjerg Naturcenter kan man på egen hånd opleve naturen på Præstbjerg Hede. Området har et rigt forgrenet stinet, og der er mulighed for at tænde bål, lege på naturlegepladsen og overnatte på shelterpladsen, som både er handicapvenlig og så stor, at den kan huse en hel skoleklasse.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Herning Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv