I det bakkede landskab ved Udsigtshøjene syd for Trustrup sætter cyklisten den tohjulede i frigear og suser ned mellem gule kornmarker mod Horsens Fjord, som lokker lyseblåt forude. Udsigtshøjene indgår i fredningen ved Sondrup og Åkær Ådal og rejser sig 70 m.o.h. i et landskab, som veksler mellem marker, skove og overdrev. Fra en lille parkeringsplads kan man gå til toppen, hvorfra der i klart vejr er udsigt over hele Horsens Fjord.
.
Mange af friluftsaktiviteterne i Odder Kommune knytter sig til havet og den lange kystlinje med sine ro- og sejlklubber, lystbådehavne og mange populære badestrande. Her ses Saksild Strand på en solbeskinnet dag i begyndelsen af juli i 2019, hvor hybenroserne blomstrer, og vimplerne blafrer let i vinden.
.

Friluftslivet i Odder Kommune knytter sig især til Kattegatkysten, som bl.a. rummer de store lystbådehavne i Norsminde og Hou, ligesom den er hjemsted for flere ro- og sejlklubber. Ud mod Kattegat ligger desuden en række fine sandstrande, og i 2019 vajede det Blå Flag over Rude Strand, Saksild Strand, Hylken Strand og Hou Strand.

Kommunen rummer desuden en række afmærkede vandreruter som den tidligere jernbane mellem Odder og Horsens, der i dag er udlagt som en statsejet natursti, samt Hjertestier i Odder og Saksild. Dertil kommer trampestier, der bl.a. kan følges rundt om Tunø. Cyklister kan også prøve kræfter med de to nationale cykelruter, som går gennem kommunen: den 650 km lange Østkystrute (Nationalrute 5) mellem Sønderborg og Skagen og den 331 km lange Danmark På Tværs (Nationalrute 4) mellem Søndervig og København.

Naturvejledningen foregår overvejende i tilknytning til Odder Museum. Her tilbyder naturvejlederen forskellige forløb til skoler og børnehaver, men står også for en række offentlige ture og arrangementer.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Odder Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv